Da Li Ste Znali – Zanimljivosti O Životinjama

Mirjance March 21, 2011 4
Da Li Ste Znali – Zanimljivosti O Životinjama

Podaci koji ukazuju da je neka životinja najbrža, najveća, najbolji plivač, najbolji skakač, najviša, najteža ili nainteligentnija, aktuelni su dok se ne dokaže suprotno. Naime naučnici svakodnevno dolaze do različitih saznanja o životinjama, tako da se ovakvi podaci sa razlogom menjaju. Zanemarivši rekorde izdvojili smo zaniljivosti o pojedinim vrstama. Neke zanimljive informacije možda znate i možda Vas neće oboriti s nogu, ali neke su zaista zadivljujuće.

Da li ste znali da albatros ima raspon krila od 3 do 4 metra? Znali ste, dobro evo sledeće.

Svet Cuda - Zanimljivosti O Životinjama

Svet Cuda – Zanimljivosti O Životinjama

Da li ste znali da ženka plavog kita dostiže težinu od 190 tona i dužinu od 30 metara? Bebica kita ima oko 2,5 tone. I to ste znali, hm.

Svet Cuda - Zanimljivosti

Svet Cuda – Zanimljivosti

A da li ste znali da carski moljac oseća seksualnu lučevinu ženke iste vrste, na udaljenosti od 11km? Pri tom se ne radi o tome da se njegova buduća voljena ne kupa pa se razbacuje mirisima, naime ona u sebi ima 0,0001mg seksualne lučevine. Nismo uspeli da saznamo da li ova vrsta moljaca može da se dresira i po službenoj dužnosti pronalazi predmete i sastojke umesto pasa, pa ako neko ima iskustva sa dresiranjem moljaca neka nam se javi.

Da li ste znali da kamila može izdržati bez vode punih 20 dana, ali kad krene da loče u stanju je da potroši 100 litara vode za 10 minuta.

Svet Cuda - Misterije Sveta

Svet Cuda – Misterije Sveta

Da li ste znali da kolibri maše krilima 50 puta u sekundi, mada pojedini kolibri mogu mahati čak 90 puta u sekundi?

Da li Ste Znali - Svet Cuda

Da li Ste Znali – Svet Cuda

Evo jedne zanimljivosti o mravima, odnosno njihovoj organizaciji. Naime, mravi su pored pčela najbolje organizovano društvo. U mravljoj zajednici postoje određene podele na grupe prema kojima svaka grupa mrava ima svoje zadatke. Među nekoliko grupa najzanimljivija je grupa mrava koja boravi u dnu (podrumu) mravinjaka, a njeni članovi služe kao skladišta nektara. Mravi iz ove grupe, stomaka punih nektara čekaju u podrumu da naiđu mravi radnici kojima je neophodno okrepljenje. Mravi radnici polože svoja usta na usta mrava skladištara i tako popiju nektar.

Zanimljivosti O Životinjama

Zanimljivosti O Životinjama

Da li ste znali da dabar ima savršenu taktiku za gradnju. Naime, dabar seče stablo pored reke, tačno tako da stablo padne u reku i da ga reka odnese do mesta na kome on gradi branu.

Zanimljivosti - Misterije Sveta

Zanimljivosti – Misterije Sveta

Zanimljivosti o životinjama tiču se i njihovih zarada, pa ako niste upućeni evo nekih informacija o tome koliko životinje zaradjuju. Najviše novca zarađuju konji  pobedom na trci i oplodnjom. Neki konji zaradjuju desetine miliona evra. Neki psi glumci su zarađivali stotinak evra nedeljno.

Najpoznatiji pas protestant – mada verovatno i najpoznatija životinja koja se uključila u politička zbivanja jeste Loukanikos. Ovaj pas je demonstrirao ulicama Atine zajedno sa stanovništvom. Prema nekim podacima Loukanikos je ulični pas koji je preuzet sa ulice da bi bio sterilisan a zatim je vraćen na ulicu da tu provede vreme dok ne nađe sebi vlasnika. Ali, umesto da juri za kupcima iz supermarketa koji nose kese pune hrane, Loukanikos je rešio da ne propusti nijedan dan protesta u Grčkoj. Ovaj pas ima nekoliko hiljada fanova na facebook-u, vrlo je popularan na YouTube-u, a njegove slike se pojavile u skoro svim dnevnim novinama.Životinje zaista umeju da iznenade i zapanje svojim izgledom, osobinama i sposobnostima. Posmatrajući životinje i čitajući o njima možete naučiti mnogo toga o životu, opstanku, ljubavi pa čak i nezi sopstvenog tela. Naravno ljudska vrsta ne bi bila to što jeste kad se ne bi trudila da i životinje zaglupljuje, pa na primer pas  koji je vrlo snalažljiv i pametan postane pas koji zna samo da sedne u stolicu i da čeka lakiranje noktiju. No dobro, možda potomci tako jednog razmaženka budu novi modni kreatori.

 

4 Comments »

 1. tare April 13, 2011 at 1:25 pm - Reply

  zakon

 2. JA!!!! July 10, 2012 at 2:20 am - Reply

  nisam znao da ima mrava pedera… a i nisam znao da je deva-kamila takva ispicutura!

 3. Ja ;) February 3, 2013 at 7:18 pm - Reply

  Wauuuuuuuuuuuuuuuu,…..50 i 90 puta u sekundi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂 xD

 4. crv_sumnje October 2, 2013 at 1:45 am - Reply

  Interesantne vam ove diskusije, na sve teme, doduse ja po obicaju dodjem na kraj filma :). Evo jedna interesantna pricica o zivotinji zvana magarac. U narodu cesto kazu kada idu nekim putem, niz brdo , pa je to nesto levo desno, koji je magarac pravio ovaj put. Pa sad objasnjenje za izjavu, pre svih instrumenata koja sluze za pravljenje puta , ne znam koji su, se koristio magarac koga pustaju niz brdo, jer on ima nepogresivu najlaksu, najstabilniju putanju. Pitah ja na par mesta jel to istina da su se koristili magarci za pravljenje puta ali niko mi ne rece.

Leave A Response »